Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΟΙ ΚΑΝΝΕΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ... ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!

Όταν μιλούμε για τις κάννες του λειόκαννου όπλου διάφορα ερωτηματικά μας δημιουργούνται. 

Τα πρώτα βήματα κατασκευής χάλυβα άρχισαν μετά το 1800 όταν οι μεταλλουργοί άρχισαν να προσθέτουν στον σίδηρο (Fe) άλλα στοιχεία όπως άνθρακα (C),μολυβδαίνιο (Mo), νικέλιο (Ni),χρώμιο (Gr) και πολλά άλλα. Ανάλογα με τις ιδιότητες που θέλουμε να έχει ο χάλυβας τότε προσθέτουμε ή αφαιρούμε στοιχεία ή ποσότητα αυτών.
Ένα εργοστάσιο καννών θέλει τον χάλυβα να έχει χαμηλό κόστος, μεγάλη αντοχή στις πιέσεις, ελαστικότητα επίσης να αντιστέκεται στην οξειδωτική δράση της πυρίτιδας του καψιλίου και της ατμόσφαιρας. Κάθε μέρος της κάννης συμπεριφέρεται διαφορετικά και οι προδιαγραφές του ατσαλιού είναι διαφορετικές.

Τύπος Χάλυβα
Πολλά είδη χάλυβα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και τα ονόματα των εταιριών αυτών έχουν χαραχτεί όχι μόνο στα όπλα αλλά και στην μνήμη των κατόχων των όπλων αυτών.
BÖEHLER το συναντούμε σε όπλα πολύ ακριβά όπως παλιά μοντέλα της Merkel Krieghoff στα ακριβά μοντέλα της Beretta στα Fratelli Gamba αλλά και σε άλλα όπλα κυρίως γερμανικών αλλά και αυστριακών εταιριών
KRUP Γερμανικό ατσάλι με επίσης υψηλό κόστος. Το συναντούμε στα Merkel,Blaser,Sauer και άλλα επίσης ακριβά όπλα.
BELOTA Ισπανικό ατσάλι εξαιρετικής ποιότητας.
SPECIAL STEEL ACCIAIO VICKERS Χαμηλού κόστους ατσάλι Αγγλικό αλλά το χρησιμοποιούν κυρίως Ιταλικές εταιρίες .
WINCHESTER STEEL
CHROMIUM MOLYBDENIUM STEEL
SPECIAL STEEL BREDA
NICKEL STEEL
COCKERILL SPECIAL STEEL

Μήκος κάννης
Έχει συζητηθεί από πολλούς αρθογράφους και πολλούς επιστήμονες για το ποιο μήκος κάννης είναι το πιο σωστό. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι ανεξάρτητα αν το όπλο μας είναι 24 ίντσες ή 30 ίντσες η απώλεια στην ταχύτητα των σκαγιών είναι αμελητέα Αλλά επιλέγουμε μήκος κάννης ανάλογα με το είδος κυνηγίου που κάνουμε πχ αν κυνηγούμε μπεκάτσα επιλέγουμε όπλο 24 ιντσών. Αν όμως κυνηγούμε περδίκι πιο πολλοί επιλέγουν 28 ίντσες., Για καρτέρι που έχουμε πιο μεγάλες αποστάσεις επιλέγουμε 30 ίντσες ή ακόμα και 32 ίντσες. Όταν η απόσταση βολής είναι μικρή το όπλο με κοντή κάννη είναι πιο γρήγορο στην επώμηση. Όταν όμως η απόσταση βολής είναι πιο μεγάλη το όπλο με 30 ή 32 ίντσες, η ρίγα που σκοπεύουμε έχει πιο μεγάλο μήκος και έτσι έχουμε πιο λίγες πιθανότητες απόκλισης από την ευθεία..

Μήκος θαλάμης
Τα τελευταία χρόνια συναντούμε όπλα με μήκος θαλάμης από 65mm,67mm,70mm,76,mm μέχρι και 89mm.
Όμως πλέον τα εργοστάσια όπλων κατασκευάζουν κυρίως τα magnum (76mm)
Όταν έχουμε θαλάμη 70mm μπορούμε να τοποθετήσουμε φυσίγγιο 70mm ή και μικρότερο (67mm) αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε 76mm φυσίγγιο γιατί υπάρχει μεγάλος φόβος ατυχήματος.

Μήκος κώνου
Το μεταβατικό στάδιο μεταξύ θαλάμης και αυλού είναι ο κώνος. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό για την ανάκρουση του όπλου και την απόδοση του όπλου. Το μήκος του κώνου δεν αναγράφετε σε κανένα σημείο πάνω στο όπλο αλλά πλέον τα περισσότερα όπλα κατασκευάζονται με μακρύ κώνο. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να μετρήσει το μήκος ενός κώνου. Ένα όπλο με μακρύ κώνο και με διευρυμένο αυλό υπερέχει σημαντικά στη βλητική από ένα άλλο με ποιο κοντό κώνο και πιο στενό αυλό. Φυσικά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια νέας τεχνολογίας.

Διάμετρος αυλού
Το μέρος της κάννης από το τέλος του κώνου μέχρι την αρχή του τσοκ είναι ο αυλός.
Η διάμετρος του αυλού αρχίζει από 18,2mm μέχρι και 18,9mm. Τα τελευταία χρόνια πολλά όπλα έχουν 18,4 και 18,5mm διάμετρο. Αλλά κυκλοφορούν και τα όπλα με διευρυμένο αυλό 18,6mm μέχρι και 18,9mm που όπως έγραψα πιο πάνω με συνδυασμό και με τον μακρύ κώνο (long forcing cone) η ανάκρουση μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Εσωτερική επιχρωμίωση
Η εσωτερική επιφάνια των καννών σε πολλά όπλα επικαλύπτεται με σκληρό χρώμιο.
Ένα μεγάλο μειονέκτημα του ατσαλιού είναι η εύκολη οξείδωση του και σταδιακά οι κάννες μας καταστρέφονται. Όταν η κάννη μας αρχίσει να οξειδώνετε είναι πολύ δύσκολο να την σταματήσουμε. Λόγοι πέραν από το κράμα του ατσαλιού που οι κάννες έχουν κατασκευαστεί (κάποια είναι πιο ευαίσθητα στην οξείδωση) είναι και η λείανση που έχουν υποστεί εσωτερικά. Όσο πιο καλή είναι η ποιότητα λείανσης τόσο πιο λίγοι πόροι παραμένουν στην επιφάνια .Για να γίνει αυτή η λείανση χρειάζονται έμπειροι εργάτες και πολλής χρόνος . Για αυτό όπλα υψηλού κόστους πολλές φορές είναι αχρωμίωτα . Ένας κυνηγός όταν αποφασίσει να αγοράσει ένα ακριβό αχρωμίωτο όπλο πρέπει να το εκτιμά και να είναι διαθετημένος να ξοδεύει χρόνο για την συντήρηση του.

Σύσφιξη τσοκ
Το τσοκάρισμα είναι το τελευταίο μέρος της κάννης πριν την έξοδο. Υπάρχουν τα σταθερά τσοκς και τα εναλλασσόμενα.. Το τσοκ αλλά και με συνδυασμό και με τα άλλα μέρη τις κάννης και με το φυσίγγιο θα μας δώσει την ανάλογη κατανομή που θέλουμε. Όταν σε ένα όπλο δεν υπάρχουν ενδείξεις για το τσοκ ο μόνος τρόπος για να βρούμε τι είναι πρέπει να το μετρήσει ο ειδικός. Μετρούμε την διάμετρο του αυλού και του τσοκ και τότε κρίνουμε το είδος του τσοκ.
Ότι όπλο και αν κρατάμε, κοντό –μακρύ, χρωμιομένο ή αχρωμίοτο πρέπει να αντιληφθούμε ότι στα χέρια μας έχουμε ένα φονικό εργαλείο. Ένα εργαλείο το οποίο θέλει συντήρηση και να το χειριζόμαστε με προσοχή και σύνεση. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούμε να έχουμε κακά μέχρι και τραγικά αποτελέσματα. Ένα παραμελημένο όπλο ή ένα όπλο το οποίο χρησιμοποιείτε απερίσκεπτα και επιπόλαια μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους γύρο του ή ακόμη και για τον ίδιο τον κάτοχο του. Μια φωτογραφία είναι λένε χίλιες λέξεις, παρατηρήστε λοιπόν καλά τις φωτογραφίες με τα όπλα που έχουν εκραγεί και φανταστείτε την ώρα που έγινε η έκρηξη στα χέρια του κατόχου του. 

Toυ Κώστα Πελετιές
Διπλωματούχου Οπλουργού

4 σχόλια:

 1. Προσωπική προσφορά δανείου
  Ψάχνετε για ένα δάνειο επειγόντως.
  - Να πληρώσει τα χρέη
  - Για να αναζωογονήσετε τις οικονομικές σας δραστηριότητες
  - Αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο
  - Γάμος
  - Ανακαίνιση του εσωτερικού του διαμερίσματός σας. σπίτι? κτίριο
  - Επενδυτικό σχέδιο
  - Σχέδιο ακίνητης περιουσίας
  Έβαλα στη διάθεσή σας δάνειο από 5000 έως 10.000.000 ευρώ με πολύ απλούς όρους σε ποσοστό 3%.
  Επίσης, πραγματοποιώ επενδύσεις και δάνεια μεταξύ ατόμων κάθε είδους. Προσφέρομαι πιστώσεις βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

  Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση: alexandrinemartinne@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Hej, jag är fru KATIA LILIANNE, inga stödjande dokument krävs för att stödja någon i en svår situation. Denna pluralistiska och internationella vision om investeringar ledde mig till en ny typ av investering som är lånet. Jag erbjuder faktiskt mina tjänster. ärliga individer för dem som behöver ekonomiskt stöd för att antingen skapa inkomstgenererande aktiviteter eller för att säkerställa en bättre morgondag med en räntesats på 2%. Kort sagt, det är lite av ett bevis på de många lån jag gör. Jag skulle inte vilja bryta mot olagelagen på något sätt. Jag lånar ut till alla ärliga och seriösa människor och kan naturligtvis ersätta mig inom rimlig tid. För dina låneförfrågningar, skriv till mig via min e-postadress: dupuislilianne@gmail.com

  Många saker för dig

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Hej, jag är fru KATIA LILIANNE, inga stödjande dokument krävs för att stödja någon i en svår situation. Denna pluralistiska och internationella vision om investeringar ledde mig till en ny typ av investering som är lånet. Jag erbjuder faktiskt mina tjänster. ärliga individer för dem som behöver ekonomiskt stöd för att antingen skapa inkomstgenererande aktiviteter eller för att säkerställa en bättre morgondag med en räntesats på 2%. Kort sagt, det är lite av ett bevis på de många lån jag gör. Jag skulle inte vilja bryta mot olagelagen på något sätt. Jag lånar ut till alla ärliga och seriösa människor och kan naturligtvis ersätta mig inom rimlig tid. För dina låneförfrågningar, skriv till mig via min e-postadress: dupuislilianne@gmail.com

  Många saker för dig

  ΑπάντησηΔιαγραφή